Kiégés és függőség.

Szponzorált tartalom

felepulok.hu
felepulok.hu

Sokakat nem kímél a kiégés. A mai túlhajszolt világunkban, amikor a teljesítményünk alapján ítélnek meg több helyen is, nem könnyű megfelelni az elvárásoknak – főleg, ha mi magunk is azt gondoljuk, hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha gyakran erőnkön felül teljesítünk, azaz a produktivitásunkhoz és a túlteljesítéshez kötjük a saját szerethetőségünket.

Belemehetnék, hogy pszichológiai megközelítésből az honnan fakadhat és miként érdemes rajta dolgozni, de most nem erre szeretném kihegyezni a témát. Inkább arról szeretnék írni, hogy mennyire különös, hogy megvannak azok a tipikus szakmák, ahol a kutatások, felmérések szerint kifejezetten magas a kiégés, a depresszió, a függőségek kialakulásának aránya. Vagy nézhetjük akár a magas stressz miatt kialakuló „menedzserbetegségnek” nevezett fülhöz köthető problémát, de azt is, hogy nem csak középvezetői vagy vezetői beosztásban lehet ilyenre példa. A monoton munka, a túlságos elszigeteltség, de a folyton emberekkel való foglalkozás is nagyon megterhelő, ahogyan az állandó fizikai terhelés is. Sehol sem könnyű.

Ezért is nehéz beismerni magunknak, hogy akár mi, akár egy szerettünk problémákkal küzd – nevezetesen alkoholfüggőséggel. Nálunk sem most kezdődött a probléma természetesen, mint ahogyan az általában lenni szokott. A férjem először csak folyton túlórázott. Aztán azt vettem rajta észre, hogy már ahhoz sincs motivációja, amit egyébként szeret. Az ital valahogy szinte mindennap előkerült már, de más változást nem vettem észre – jól működött a mindennapokban. Ijesztő volt utólag a felepulok.hu-n a jól funkcionáló alkoholistákról és az alkoholizmus fokozatairól – már ha lehet ilyet mondani – szóló cikket – felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg – olvasni, mert bizony kellett idő, amíg felismertem a problémát. A férjem még egy ideig tagadta, hogy vele bármi baj lenne. De beszűkült a világa, amibe egyre inkább csak az ital fért bele. Közben azt éreztem, nekem is segítség kell, belefulladok ebbe az egészbe.

Ekkor tényleg egy hatalmas segítség érkezett az életembe, mert megismertettek a felepulok.hu programjával. Amit hatalmas dolognak látok, az az, hogy a hozzátartozókkal is foglalkoznak, a függőt a környezetével együtt szeretnék talpra állítani, kizökkenteni őt abból az életmódból, amibe beleragadt – erre pedig kiválóan alkalmas az egyedülálló, 28 napos bentlakásos program, amely során elvonulhatnak, és csoportos, valamint egyéni konzultációk, beszélgetések alkalmával kezdhetik el rendbe tenni az életüket.

Már maga a környezet igencsak meggyőző, hiszen a zajos élettől távol, festői környezetben található a Felépülők Központ, ami egy családias hangulatú házban kialakított hely a gyógyulni vágyók számára. A programba bármikor lehet jelentkezni, és egy előzetes szűrőn kell átjutni ahhoz, hogy egy függő bekerülhessen a programba. Itt figyelembe veszik az alkoholbetegség előrehaladottságát, a csoportos munkára való alkalmasságot és hajlandóságot, valamint további egyéni jellemzőket is. A hozzátartozók bekapcsolódását az előzetes konzultációk, majd az úgynevezett családi alkalmak biztosítják, amikor látogatást tehetnek a szőci házban, programok keretei között.

Az italt letenni kívánó bátor vállalkozókra ugyan házirend vár, de számos kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó program is, amely során közelebb kerülhetnek önmagukhoz, sorstársaikhoz és a természethez is.

A program egyébként az Amerikából hódító útjára indult Minnesota-modellre épít, amely már több évtizede bizonyítja be újra meg újra, hogy milyen hatékony módszerről van szó. Úgy gondolom, kis hazánkban egyedülálló ez a program. Mi most vágunk bele az egészbe, és nagyon bizakodó vagyok. Addig is, ha olvasnál a 28 napról vagy más hasznos információkra vagy kíváncsi: felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg.